SASTOJCI
Sarmice
- 75 dkg miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
- 25 neprskanih listova vinove loze srednje veličine
- 1 žličica masti
- 1 glavica crvenog luka
- 4 režnja bijelog luka
- ½ šalice riže
- 1 žličica ljute mljevene paprike
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- 1 žličica papra
- 1,6 dkg soli
- 2 mala ribana prijesna krumpira
- 2 l vode za blanširanje listova vinove loze
- 0,5 dcl alkoholnog octa za blanširanje listova vinove loze
- 2 litre vode za kuhanje sarmica
- 2 dcl bijelog vina za kuhanje
Umak
- 3 pregršti s obje šake domaćeg vrtnog kiseliša
- 1 žlica maslaca
- 3 žlice oštrog brašna
- 7,5 dcl hladne vode
- Prstohvat papra
- Prstohvat soli
- 2 žlice kiselog vrhnja
Pire krumpir
- 12 srednjih krumpira
- glavica bijelog luka
- 2 žlice maslaca
- 1 žličica soli
- 1 žličica bijelog bibera
PRIPREMA
Sarmice
- Nabrati mlado neprskano lišće vinove loze i blanširati vrlo kratko u slanoj kipućoj vodi uz dodatak octa
- Pomiješati mljeveno meso s rižom, usitnjenim lukom, začinima i naribanim krumpirima
- Nadjevom puniti listove, slagati ih usko jednu do druge u posudu, zaliti vodom, poklopiti manjim tanjurom da se ne dižu, poklopiti poklopcem
- Kuhati 1,5 sat
- Pri kraju kuhanja sarmica dodati bijelo vino
- Skuhane sarmice premjestiti u vatrostalnu posudu, zaliti ih s dijelom tekućine u kojoj su se kuhale, preliti s umakom od kiseliša, te na svaku staviti po žličicu kiselog vrhnja
- Zapeći 15-tak minuta na 250 °C
- Služiti toplo uz umak od kiseliša, te rashlađeno bijelo vino
Umak
- Na maslacu otopiti listove kiseliša kojega smo ubrali u vrtu i skinuli s glavne peteljke
- Umiješati brašno, te hladnu vodu i kuhati ½ sata
- Pri kraju, umaku dodati začine i vrhnje
Pire krumpir
- Bijeli krumpir u ljusci staviti kuhati
- Dodati cijelu glavicu bijelog luka također u ljusci
- Kad se krumpir skuha, oguliti ga i protisnuti kroz pasirku
- Po želji isto učiniti s bijelim lukom
- Dodati maslac i začine, te sjediniti u glatku masu
Prijedlog serviranja: Merlot 2014
Recept objavljen u suradnji s Gradskim muzejom Požega – Muzej u loncu.