Sarme od lišća vinove loze u umaku od kiseliša

Sarme od lišća vinove loze u umaku od kiseliša

Sarme od lišća vinove loze u umaku od kiseliša

SASTOJCI

Sarmice

  • 75 dkg miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
  • 25 neprskanih listova vinove loze srednje veličine
  • 1 žličica masti
  • 1 glavica crvenog luka
  • 4 režnja bijelog luka
  • ½ šalice riže
  • 1 žličica ljute mljevene paprike
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • 1 žličica papra
  • 1,6 dkg soli
  • 2 mala ribana prijesna krumpira
  • 2 l vode za blanširanje listova vinove loze
  • 0,5 dcl alkoholnog octa za blanširanje listova vinove loze
  • 2 litre vode za kuhanje sarmica
  • 2 dcl bijelog vina za kuhanje

Umak

  • 3 pregršti s obje šake domaćeg vrtnog kiseliša
  • 1 žlica maslaca
  • 3 žlice oštrog brašna
  • 7,5 dcl hladne vode
  • Prstohvat papra
  • Prstohvat soli
  • 2 žlice kiselog vrhnja

Pire krumpir

  • 12 srednjih krumpira
  • glavica bijelog luka
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica bijelog bibera

    PRIPREMA

Sarmice

  1. Nabrati mlado neprskano lišće vinove loze i blanširati vrlo kratko u slanoj kipućoj vodi uz dodatak octa
  2. Pomiješati mljeveno meso s rižom, usitnjenim lukom, začinima i naribanim krumpirima
  3. Nadjevom puniti listove, slagati ih usko jednu do druge u posudu, zaliti vodom, poklopiti manjim tanjurom da se ne dižu, poklopiti poklopcem
  4. Kuhati 1,5 sat
  5. Pri kraju kuhanja sarmica dodati bijelo vino
  6. Skuhane sarmice premjestiti u vatrostalnu posudu, zaliti ih s dijelom tekućine u kojoj su se kuhale, preliti s umakom od kiseliša, te na svaku staviti po žličicu kiselog vrhnja
  7. Zapeći 15-tak minuta na 250 °C
  8. Služiti toplo uz umak od kiseliša, te rashlađeno bijelo vino

Umak

    1. Na maslacu otopiti listove kiseliša kojega smo ubrali u vrtu i skinuli s glavne peteljke
    2. Umiješati brašno, te hladnu vodu i kuhati ½ sata
    3. Pri kraju, umaku dodati začine i vrhnje

Pire krumpir

      1. Bijeli krumpir u ljusci staviti kuhati
      2. Dodati cijelu glavicu bijelog luka također u ljusci
      3. Kad se krumpir skuha, oguliti ga i protisnuti kroz pasirku
      4. Po želji isto učiniti s bijelim lukom
      5. Dodati maslac i začine, te sjediniti u glatku masu

Prijedlog serviranja: Merlot 2014

 

Recept objavljen u suradnji s Gradskim muzejom Požega – Muzej u loncu.